SL/Prabhupada 1063 - Reši nas posledic našega delovanja

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Reši nas posledic našega delovanja - Prabhupāda 1063


660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

V tem življenju ravno tako uživamo sadove našega delovanja. Recimo, da sem poslovnež in sem trdo delal, sprejemal pametne odločitve in si s tem nagrabil veliko premoženje. In sedaj sem uživalec. Podobno, recimo, da sem odprl svoje podjetje z veliko količino začetnega kapitala, ampak mi je spodletelo in podjetje ni bilo uspešno, tako da sem izgubil ves denar. In zaradi tega trpim. Podobno na vseh področjih v življenju uživamo sadove našega delovanja. To se imenuje karma.

In te reči īśvara, jīva, prakṛti, ali Vrhovni Gospod, živo bitje, materialna narava, večni čas in naše raznovrstno delovanje, so razložene v Bhagavad-gīti. Izmed teh petih so Gospod, živa bitja, materialna narava in čas večni. Manifestacija narave prakṛti je seveda začasna, ampak ni neresnična. Nekateri filozofi pravijo, da je materialno stvarstvo neresnično, ampak v skladu z vaiṣṇavsko filozofijo in tem kar pravi Bhagavad-gīta, ni mogoče sprejeti materialnega stvarstva kot neresničnega. Vaiṣṇave sprejemajo, da je materialna manifestacija resnična, ampak začasna. Tako kot oblak, ki prekrije del neba, ko se začne deževno obdobje in ko se to konča lahko opazimo ozelenele planjave. In takoj ko je deževnega obdobja konec, oblaka ni več. Postopoma, postopoma se tudi vse zelenje posuši in zemlja spet postane pusta. Podobno, to materialno stvarstvo se manifestira v določenih intervalih. To bomo lahko razumeli in spoznali na straneh Bhagavad-gīte. Bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19). Ta manifestacija ob določenem trenutku postane vidna, nato spet ponikne. To je delo prakṛti. Ampak tako deluje večno, zatorej je prakṛti večna. In ni neresnična. Zato, ker Gospod pravi mama prakṛti, "Moja prakṛti." Apareyam itas tu viddhi me prakṛtiṁ parām (BG 7.5). Bhinnā prakṛti, bhinnā prakṛti, aparā prakṛti. Materialna narava je ločena energija Vrhovnega Gospoda in živa bitja, so tudi energija Vrhovnega Gospoda, ampak niso ločeni. So večno povezani. Torej Gospod, živo bitje, materialna narava in čas - vsi so večni. Ampak karma, ta ni večna. Učinki karme ali delovanja so lahko zelo stari. Trpimo ali uživamo lahko posledice dejavnosti že od vekomaj, ampak vseeno, lahko spremenimo posledice naše karme ali delovanja. To je odvisno od popolnosti našega znanja. Gotovo je, da smo vpleteni v najrazličnejše dejavnosti, ampak ne vemo katere dejavnosti bi morali izvajati, da bi nas osvobodile posledic delovanja. To je tudi razloženo v Bhagavad-gīti.

Torej položaj īśvare je vrhovna zavest. Položaj īśvare ali Vrhovnega Gospoda je vrhovna zavest. In jīve ali živa bitja, so s tem ko so delčki Vrhovnega Gospoda, ravno tako zavestni. Živo bitje ima ravno tako zavest. Živo bitje je opisano kot prakṛti, energija in materialna narava je opisana tudi kot prakṛti, ampak med njima med prakṛti in jīvami, ki so zavestne, je razlika, saj prakṛti ni zavestna. Zatorej se jīva prakṛti smatra kot višja, saj imajo jīve podobno zavedanje kot Gospod. Gospod ima vrhovno zavedanje. Ni mogoče reči, da ima jīva, živo bitje, ravno tako vrhovno zavedanje. Ne. Živo bitje se ne more zavedati vsega na nobeni stopnji popolnosti. To je zgrešena teorija. To je zgrešena teorija. Ampak se zaveda. To je vse. Se pa ne zaveda vsega (nima vrhovne zavesti).