HE/BG 5.27-28

א.צ'. בְּהַקְתִיוֵדָאנְתַה סְוָאמִי פְּרַבְּהוּפָּאדַה


פסוקים 28-27

स्पर्शान्कृत्वा बहिर्बाह्यांश्चक्षुश्चैवान्तरे भ्रुवोः ।
प्राणापानौ समौ कृत्वा नासाभ्यन्तरचारिणौ ॥२७॥
यतेन्द्रियमनोबुद्धिर्मुनिर्मोक्षपरायणः ।
विगतेच्छाभयक्रोधो यः सदा मुक्त एव सः ॥२८॥
סְפַּרְשָׂאן קְרּיתְוָא בַּהיר בָּאהְיָאמְּשׂ צַ׳קְשׁוּשׂ צַ׳יְוָאנְתַרֵא בְּהְרוּווֹהּ
פְּרָאנָּאפָּאנַוּ סַמַוּ קְרּיתְוָא נָאסָאבְּהְיַנְתַרַה-צָ׳ארינַּוּ
יתֵנְדְרייַה-מַנוֹ-בּוּדְדְהיר מוּניר מוֹקְשַׁה-פַּרָאיַנַּהּ
ויגַתֵצְ׳צְ׳הָא-בְּהַיַה-קְרוֹדְהוֹ יַהּ סַדָא מוּקְתַה אֵוַה סַהּ

מילה אחרי מילה

סְפַּרְשָׂאן—את מושאי החושים כגון צליל; קְרּיתְוָא—בשומרו; בַּהיהּ—בחוץ; בָּאהְיָאן—חיצוניים; צַ׳קְשׁוּהּ—את העין; צַ׳ה—ו-; אֵוַה—אכן; אַנְתַרֵא—בתווך; בְּהְרוּווֹהּ—של שתי הגבות; פְּרָאנַּה-אַפָּאנַוּ—את האוויר העולה והיורד; סַמַוּ—בהשהייה; קְרּיתְוָא—בשומרו; נָאסַה-אַבְּהְיַנְתַרַה—בתוך הנחיריים; צָ׳ארינַּוּ—נושבים; יַתַה—נשלטים; אינְדְרייַה—החושים; מַנַהּ—המֶחשָב; בּוּדְדְהיהּ—התבונה; מוּניהּ—החכם; מוֹקְשַׁה—לגאולה; פַּרָאיַנַּהּ—מיועד; ויגַתַה—נפטר; איצְ׳צְ׳הָא—מתשוקה; בְּהַיַה—מפחד; קְרוֹדְהַהּ—מכעס; יַהּ—מי ש-; סַדָא—תמיד; מוּקְתַהּ—משוחרר; אֵוַה—אכן; סַהּ—הוא.

תרגום

היוגי שחותר לגאולה מיטהר מכל תשוקה, פחד וכעס, על-ידי שהוא אוטם את עצמו בפני כל מושאי החושים החיצוניים, ומרכז את עיניו ומבטו בין שתי גבותיו. הוא משהה אז את שאיפתו ונשיפתו בתוך נחיריו, ומשיג כך שליטה במֶחשָב, בחושים ובתבונה. מי ששרוי במצב זה תמיד, אין ספק שהוא בן-חורין.

התעמקות

העיסוק בתודעת קְרּישְׁנַּה מקנה הבנה מיידית אודות זהותנו הרוחנית. ואז, באמצעות השירות המסור, מבינים גם את האל העליון. דָבֵק שהתייצב בשירות מסור מתעלה לנשגב, וחווה בנוכחותו של האל במעשיו כולם. מצב זה נקרא גאולה בעליון.

לאחר שהאל הסביר לאַרְג'וּנַה את עקרון הגאולה בעליון, הוא מורה כיצד ניתן להגיע לשלב זה על-ידי תרגול היוגה המיסטית אַשְׁטָאנְֹגַה-יוֹגַה. זו נחלקת לשמונה שלבים – יַמַה, נייַמַה, אָסַנַה, פְּרָאנָּאיָאמַה, פְּרַתְיָאהָארַה, דְהָארַנָּא, דְהְיָאנַה וסַמָאדְהי. ההסבר שבסוף הפרק החמישי הוא בסך הכול הסבר ראשוני לנושא היוגה. הפרק השישי עוד מפרט ומרחיב בנושא. באמצעות תהליך הפְּרַתְיָאהָארַה לומד האדם לדחות את מושאי החושים כגון צליל, מגע, צורה, טעם וריח, ואז עליו לקבֵּע את מבט עיניו בין שתי גבותיו ולהתרכז בקצה אפו, בעפעפיים עצומים למחצה. לא מומלץ לעצום את העיניים לגמרי, שהרי אז רבים הסיכויים ליפול לתרדמה. גם לא טוב לפקוח אותן לגמרי, כי אז אפשר להימשך אחר מושאי החושים. תנועת הנשימה מושהית בתוך הנחיריים על-ידי נטרול האוויר העולה והיורד בתוך הגוף. תרגול כזה מקנה שליטה בחושים והימנעות ממושאי החושים החיצוניים, ומכשיר לגאולה בעליון.

תהליך היוגה מסייע להשתחרר מפחדים וכעס. מי שמתקדם בו ומתעלה לנשגב, חווה בנשמת-העל. במילים אחרות, תודעת קְרּישְׁנַּה היא התהליך הקל ביותר ליישום עקרונות היוגה. זה יוסבר בפרוטרוט בפרק הבא. אדם מודע לקְרּישְׁנַּה עוסק בשירות מסור תמיד; הוא אינו מסתכן ומתיר לחושיו לסטות לעיסוק אחר. דרך זו לשליטה בחושים עדיפה על דרך האַשְׁטָאנְֹגַה-יוֹגַה.