HE/BG 6.3

א.צ'. בְּהַקְתִיוֵדָאנְתַה סְוָאמִי פְּרַבְּהוּפָּאדַה


פסוק 3

आरुरुक्षोर्मुनेर्योगं कर्म कारणमुच्यते ।
योगारूढस्य तस्यैव शमः कारणमुच्यते ॥३॥
אָרוּרוּקְשׁוֹר מוּנֵר יוֹגַםּ קַרְמַה קָארַנַּם אוּצְ׳יַתֵא
יוֹגָארֻוּדְּהַסְיַה תַסְיַיְוַה שַׂמַהּ קָארַנַּם אוּצְ׳יַתֵא

מילה אחרי מילה

אָרוּרוּקְשׁוֹהּ—המתחיל; מוּנֵהּ—לחכם; יוֹגַם—ביוגת שמונה השלבים; קַרְמַה—פעילות; קָארַנַּם—אמצעי; אוּצְ׳יַתֵא—נאמר; יוֹגַה—יוגת שמונה השלבים; אָרֻוּדְּהַסְיַה—למי שהשיג; תַסְיַה—הזה; אֵוַה—אכן; שַׂמַהּ—הפסקת כל פעילות חומרית; קָארַנַּם—האמצעי; אוּצְ׳יַתֵא—נאמר.

תרגום

למתחיל ביוגת שמונה השלבים, נחשבת פעילות לאמצעי; ולמתקדם ביוגה, נחשבת הפסקת כל פעילות חומרית לאמצעי.

התעמקות

תהליך ההתקשרות לעליון נקרא יוגה. אפשר להשוות את זה לסולם שנועד להביא להבנה הרוחנית העליונה. ראשיתו של הסולם במצבה החומרי הנחות ביותר של ישות החיים, וסופו בהגשמה עצמית מושלמת שבחיים רוחניים טהורים. שלביו נקראים בשמות שונים, בהתאם לדרגת ההתקדמות, אולם בכללותו הוא נקרא יוגה, וניתן לחלקו לשלוש – גְ'נָֿאנַה-יוֹגַה, דְהְיָאנַה-יוֹגַה ובְּהַקְתי-יוֹגַה. שלבו הראשון נקרא יוֹגָארוּרוּקְשׁוּ, והעליון נקרא יוֹגָארֻוּדְּהַה.

שיטת היוגה של שמונה השלבים, שמתחילה בתרגול הגוּת באמצעות כללי חיים מווסתים ותרגול תנוחות ישיבה שונות (שהן פחות או יותר, תרגילים גופניים) – נחשבת למעשה, לפעילות חומרית תועלתנית. תכליתה להשיג איזון נפשי מושלם לצורך שליטה בחושים. ומי שהשיג שלמות בתרגול הגוּת, חדל מכל פעילות מחשבתית מפריעה.

מכל מקום, אדם המודע לקְרּישְׁנַּה שרוי כבר מראשית במישור של הגוּת, שהרי הוא הוגה בקְרּישְׁנַּה תמיד. מאחר שהוא עוסק בשירותו של קְרּישְׁנַּה תמיד, הרי שאינו עוסק עוד בפעילות חומרית.